- Gaas omheining
- Elektrische omheining
- Palen
- Ooievaarsnest
- Weidepompen
- In de winkel
- Plaatsing
- Informatie
Als paardeneigenaar wil je dat je paarden altijd veilig staan. Niet alleen op stal maar ook in het weiland en in de paddock. Belangrijk is dat de afrastering die gebruikt wordt geschikt is voor paarden en voorzien van materiaal dat veilig is en goed zichtbaar voor het paard.
Het gebruik van een elektrische afrastering bij paarden is zeer effectief, veilig en diervriendelijk. Met een goede afrastering ben je er zekerder van dat je paarden niet uitbreken en zich niet onnodig bezeren.
Ben je van plan om een nieuwe afrastering voor je paard aan te schaffen? Of wil je weten of jouw afrastering al helemaal ‘paard-proof’ is?
Wij zettende belangrijkste zaken voor je op een rij!
Hoe werkt een elektrische afrastering?
Een elektrische afrastering is een kringloopsysteem.
Het schrikdraadapparaat geeft stroom af die via de geleidende draad of lint wordt geleid. Wanneer een dier de afrastering raakt, krijgt deze een korte krachtige maar veilige schok. Na aanraking zal de stroom van het dier naar de bodem en via de aardpennen van het aardingssysteem weer terugkeren naar het schrikdraadapparaat. Een schok is niet gevaarlijk voor het paard. Vaak is een enkele schok al genoeg om er voor te zorgen dat het paard snapt dat het niet gewenst is dat de draad aangeraakt wordt. Maar ook bij paarden lijkt het gras bij de buren soms groener en willen ze nog wel eens proberen om door het draad heen te gaan. Daarom is het belangrijk dat er altijd voldoende stroom op het draad blijft staan.
Bij het kiezen van een afrastering kan er onderscheid gemaakt worden tussen permanente afrasteringen en mobiele, verplaatsbare afrasteringen. Welke vorm er gekozen moet worden, is geheel afhankelijk van de situatie.
Permanente afrastering
Een permanente afrastering staat altijd op dezelfde plek, voor een langere tijd. De buitenste omheiningen van weilanden en paddocks zijn eigenlijk altijd permanent. Bij een permanente afrastering wordt er gebruik gemaakt van vaste palen die ver in de grond geslagen dienen te worden. Hiervoor worden vaak houten palen of de speciale ecopaal kunststof palen gebruikt. Bij houten palen is het belangrijk dat de palen behandeld zijn, omdat paarden er anders in gaan bijten. Het voordeel van kunststof palen is dat ze een veel langere levensduur hebben en zelf isolerend zijn. Een juist gezette permanente afrastering kan tot wel 25 jaar mee gaan.
Semi-permanente afrastering
De semi-permanente oplossing heeft bijna dezelfde eigenschappen als een permanente afrastering. Maar deze palen kunnen hergebruikt en verplaatst worden met gebruik van bijpassende accessoires. Gallagher heeft een unieke oplossing hiervoor ontwikkeld, namelijk de Line Post. Dit is een uniek product binnen afrasteringen en speciaal ontwikkeld voor paarden. Deze oplossing heeft meerdere prijzen gewonnen en heeft als belangrijkste punt veiligheid voor het paard. Ook deze palen hebben een levensduur van 25 jaar.
Mobiele afrastering
Verplaatsbare mobiele afrasteringen worden vaak gebruikt om binnen een bestaand weiland meerdere stukken af te zetten. Of om tijdelijk een klein stukje af te zetten, om bijvoorbeeld nieuwe paarden naast elkaar te laten wennen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van lichtgewicht kunststof palen die eenvoudig overal te plaatsen zijn. Vaak word er tussen deze palen gebruik gemaakt van 1 of 2 stroomdraden boven elkaar.
Belangrijk is om bij een mobiele afrastering wel op te letten dat de palen hoog genoeg zijn voor paarden, zodat ze er niet overheen gaan.
Belangrijk is dat er bij het plaatsen rekening wordt gehouden met de hoogte van de afrastering. Paarden zijn van nature goede springers en een te lage afrastering maakt het makkelijk om er overheen te gaan. Ook zijn de afstanden tussen de stroomdraden van belang. Het paard moet ook niet het idee krijgen dat hij als het waren onder de afrastering door kan kruipen. Ook de afstand tussen de palen is belangrijk. Als deze te groot is gaan de stroomdraden teveel hangen en zijn ze minder veilig. Er zit verschil tussen de paalafstand van permanente en verplaatsbare afrasteringen. De palen staan bij een mobiel raster minder diep in de grond, waardoor ze ook dichter op elkaar moeten staan om stevig genoeg te zijn.
Hieronder staat een schema dat je kan aanhouden bij het bepalen van de hoogte en afstand voor zowel paarden als pony’s. Hierin staat de afstand voor mobiele- en permanente afrastering.
Het is heel erg belangrijk om bij paarden een geleidende draad te kiezen die echt geschikt is voor paarden.
Van nature zijn paarden vluchtdieren en bij een erge schrikreactie zou het kunnen dat het paard het schrikdraad raakt. Geleiders voor paarden zijn speciaal ontwikkeld om te breken bij een te hoge belasting, om het risico op verwondingen zo klein mogelijk te maken. Ook is het belangrijk dat de draad goed zichtbaar is voor paarden, bij gebruik van te dun materiaal is het slecht zichtbaar en zal het paard sneller per ongeluk het draad kunnen raken.
Lint
Lint heeft als voordeel dat het de best zichtbare geleider is voor het paard. Lint komt in verschillende breedtes. De 40mm is het meest geschikt voor paarden en kan gebruikt worden bij permanente afrasteringen. De versie van 12,5mm kan ook gebruikt worden voor paarden en past het beste bij een mobiele oplossing. Lint is goed geleidend, ook over lange afstanden en is tevens eenvoudig zelf te installeren. De UV garantie is 7 jaar.
Cord
Cord is speciaal ontwikkeld om te gebruiken met paarden en is het best te gebruiken voor permanente en semi- permanente afrasteringen. Cord heeft een soft-touch coating en breekt op het juiste moment door, mocht het paard toch in de afrastering terecht komen. Doordat het geweven is rekt het niet uit en heeft het een langere levenduur dan andere draden. Daarnaast heeft het een UV garantie van 7 jaar. Cord is eenvoudig door u zelf thuis te installeren
Bij verschillende geleiders, horen uiteraard ook verschillende isolatoren. Het is belangrijk om de juiste isolator te kiezen voor jouw geleider, om deze het best te laten werken. Gebruik van de verkeerde isolatoren, die niet geschikt zijn voor je geleider, kunnen schade aan je draden veroorzaken. Ook kan het er voor zorgen dat er misschien minder of geen stoom meer op het draad staat. Kies daarom altijd een isolator die past bij de geleider. Ook het verbinden van meerdere draden aan elkaar, dient op de juiste manier te gebeuren.
Voor cord gebruik je hiervoor de cordverbinder en voor lint de speciale lint verbinder. Vaak zien we in de praktijk dat draden met een knoop aan elkaar gemaakt worden. Dit veroorzaakt kortsluiting in de draden en laat ze op de plek van de knoop langzaam doorbranden. Gebruik dus nooit een knoop, dit beschadigd de afrastering en zal er voor zorgen dat de stroom niet meer goed rond loopt.
Bestel hier uw verbindingen en isolatoren
Zoals eerder al genoemd is het belangrijk dat er altijd voldoende stroom (minimaal 3000V) op de afrastering staat. Als dieren doorhebben dat er geen stroom meer op de draad staat, gaan ze vaak tegen de draad aan ‘hangen’ om nog net dat laatste grassprietje te pakken te krijgen. Dit is niet alleen slecht voor de afrastering, maar kan er ook voor zorgen dat paarden uiteindelijk uitbreken. Om dit te voorkomen is een goed werkend schrikdraadapparaat belangrijk.
Er zijn verschillende soorten apparaten:
• 230v: vaak voor permanente afrasteringen, ze werken direct als je de stekker in het stopcontact doet.
• Batterij: om overal mee naar toe te nemen, ook op plaatsen waar geen stopcontact is doordat ze werken op batterij/accu
• Solar: deze makkelijk te verplaatsen apparaten hebben een ingebouwd zonnepaneel, waardoor ze zelf hun batterij kunnen bijladen. Het unieke batterij management systeem zorgt er voor dat de batterij precies genoeg stroom opslaat en dat de pulse wordt aangepast als de batterij bijna leeg is. Zo ben je altijd verzekerd van voldoende stroom op je afrastering.
• Multi power: een combinatie van 230v, batterij en soms ook nog solar, deze apparaten kan je overal gebruiken en altijd passend maken op jouw situatie. Welk schrikdraadapparaat bij jou past is geheel afhankelijk van de situatie en de voorkeur voor het soort apparaat dat je zelf hebt.
Bestel hier uw schrikdraadapparaten.
Er zijn veel verschillende doorgangen en aanvullingen te krijgen voor je afrastering. Zo zijn er verschillende soorten poortgrepen om een opening te creëren en bestaan er speciale doorgangssets waarmee je in een keer, vier draden kan openen en sluiten. Speciaal ontworpen voor paarden! Ook bestaan er poorten die met een rolmechanisme werken of zelfs vaste metalen hekken waar stroomdraad naar eigen keuze op gemonteerd kan worden. Afhankelijk van jouw situatie hebben we altijd een passende oplossing. Ook zijn er een tal van accessoires te krijgen om de afrastering te optimaliseren. Zo bestaat er bijvoorbeeld een controle lampje, waarmee je direct kan zien of er nog stroom op de afrastering staat. Zijn er verschillende schakelaars om slechts bepaalde delen van de afrastering aan en uit te kunnen zetten. En zijn er testers die je helpen bij het onderhoud van je afrastering.
Deze klanten kozen voor ons: