Tijdelijk reeën en herten raster tegen vraat in een inplantingsgebied
In steeds meer gebieden worden bomen geplant om meer natuur te creëren. Alleen het grote probleem hierbij is, is dat de bomen voordat ze groot zijn, als voedsel worden gezien bij reeën en herten. Om dit te voorkomen is het van belang om tijdelijk, circa 5 jaar een raster te plaatsen om dit gebied met nieuwe bomen. Dit voorkomt dat de bomen opgegeten worden en verstoord worden tijdens het groeien.
Wij hebben een duurzame effectieve oplossing voor dit probleem.
Het gaas om een inplantingsgebied te beschermen
Licht, sterk en hoog gaas. Wij hebben speciaal voor dit probleem een nieuw type Tornadogaas laten produceren, de LHT13/190/15. Dit gaas heeft een draaddikte van 2mm, bestaat geheel uit High Tensile draad en is 190cm hoog. Omdat het gaas tijdelijk is hebben wij gekozen voor een draaddikte van 2mm in plaats van 2,5mm. 2mm is sterk genoeg en is prijstechnisch voordeliger dan gaas met 2,5mm draad. Het gaas heeft 13 horizontale draden en de verticale draden zitten 15cm uit elkaar. Ook hoeven de palen met dit gaas niet om de 3 meter geplaatst te worden, maar kunnen de palen tot wel 6 meter uit elkaar geplaatst worden.
De palen voor het raster
Wij adviseren onbehandelde vuren palen te gebruiken voor het raster. Deze palen zijn niet verduurzaamd en hebben een levensduur van circa 5 tot 7 jaar. Dit is voldoende voor een tijdelijk raster en zijn prijstechnisch voordelig.
De tussenpalen moeten een lengte van 300cm hebben en een doorsnee van Ø10cm. Belangrijk is om goede en stevige hoek/eindpalen te gebruiken van 400cm lang met een doorsnee van Ø14/15cm. De palen kunnen tot wel 6 meter hart op hart geplaatst worden.
Poorten in het raster
Vaak is een beplantingsgebied een vierkant of rechthoekig stuk. Wij adviseren om aan de kopse kanten een poortdoorgang de maken. Het wil nog wel een gebeuren dat door vandalisme het gaas word vernield en hierdoor toch een ree of een hert in het raster terecht komt. Als er aan twee zijdes een poort zit, dan kan het dier en uitgeholpen worden door deze open te zetten.
Onze ervaring
Wij hebben al vele inplantingsgebieden afgerasterd voor bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en deze manier is erg effectief. Het is een stevig en degelijk raster om reeën en herten te weren uit een beplantingsgebied.