• Online winkel & fysieke winkel
  • 25 jaar ervaring
  • Elektrisch afrasteringsmateriaal gratis verzending vanaf €75

Tips voor het onderhoud en opbergen van uw elektrische afrastering

Onderhoud is essentieel voor het verlengen van de levensduur van uw afrastering. Dit geldt voor alle soorten en typen afrastering. 

Of het nu om tape, cord of high tensile gaat, uw afrastering moet goed onderhouden worden.

Onze ervaring leert dat een Gallagher afrastering die op de juiste manier geïnstalleerd is wel 30 jaar mee kan gaan. De afrastering dient regelmatig gecontroleerd te worden. 

Wanneer onderhoud nodig is, adviseren wij om dit meteen te plegen. 


Blijven uw dieren de gehele winter buiten? Controleer dan uw volledige afrastering om zeker te weten dat deze in goede conditie is.Afrastering controleren? Doe de check!

Als dierenliefhebber wilt u er op vertrouwen dat uw dieren veilig in hun weide blijven en niet te maken krijgen met uitbrekende dieren. Het is daarom van belang dat u uw afrastering checkt om er zeker van te zijn dat deze optimaal werkt. Het voorjaar is bijvoorbeeld een perfect moment om deze controle uit te voeren voor een frisse start van het nieuwe weide seizoen. Maar ook gedurende het weideseizoen is regelmatig controleren erg belangrijk!

1. Ga naar uw apparaat en zet deze uit.

2. Koppel de afrastering los bij de rode knop.

3. Zet het apparaat weer aan.

4. Meet het voltage van het apparaat door een Digitale Voltmeter of Fault Finder te plaatsen op de rode knop

van het apparaat en plaats het uiteinde (pennetje aan draad) op de groene knop. u Is het voltage lager dan 6000V?

Dan is uw apparaat stuk. Neem contact op met ons en overleg of uw apparaat nog  reparabel is.

Is het voltage gelijk aan of hoger dan 6000?  Dan is apparaat in orde. Noteer de door u gemeten voltage en ga naar stap 5.

5. Zet het apparaat uit.

6. Koppel de afrastering weer aan het apparaat bij de rode knop.

7. Zet het apparaat aan.

8. Ga naar het einde van uw afrastering en check het voltage daar.

Is het verschil met de gemeten voltage bij het apparaat groter dan 1500V? (vb. Bij het apparaat 6000V gemeten en eind afrastering 4000V? Dat is groter dan 1500V) Ga dan terug naar uw apparaat en controleer uw aarding
Is het verschil met de gemeten voltage bij het apparaat niet groter dan 1500V? (vb. Bij het apparaat 6000V gemeten en eind afrastering 5500V? Dat is kleiner dan 1500V)

9. Uw apparaat en aarding zijn beide in orde. 

Bekijk hier het overzichtelijke Gallagher Check formulier.

Schrikdraadapparaten opbergen

Wanneer u in de winter uw afrastering tijdelijk niet gebruikt, kunt u het beste uw schrikdraadapparaat uitschakelen en opbergen. 

Per type schrikdraadapparaat zijn er kleine verschillen:

230V apparaten

Deze schrikdraadapparaten kunnen het beste uitgeschakeld worden, waarbij de stekker uit het stopcontact is. U kunt er voor kiezen om het apparaat van de muur te halen en op te beregen. Maar als uw apparaat op een veilige, droge en beschutte plek hangt, kunt u deze ook buiten laten hangen. 

Batterij apparaten 9V/12V

Bij batterij apparaten kunt u het beste de batterij loskoppelen van het schrikdraadapparaat. Afhankelijk van het type batterij dat u gebruikt, kunt u de batterij het beste opbergen aan een lader. 9V batterijen kunt u niet opladen, 12V batterijen wel. Dit kan met een speciale lader die los verkrijgbaar is. Het opladen zorgt er niet alleen voor dat de batterij direct klaar is voor gebruik, maar verlengt ook de levensduur van de batterij zelf.


Zet uw batterij aan een druppel-lader als u hem niet meer gebruikt. Check wel eerst het voltages van uw batterij en of deze geschikt is om op te laden.

Solar apparaten opbergen

Bij solar apparaten zijn er 2 verschillende opties om uw apparaat op te ruimen:

Optie 1
U zet de knop van het schrikdraadapparaat op ‘uit’. De batterij laat u wel aangesloten in het apparaat zitten. Zorg er nu voor de het schrikdraadapparaat op een droge en veilige plek komt te staan, waarbij het zonnepaneel nog wel dagelijks daglicht kan opvangen. Bijvoorbeeld voor een raam in de schuur. Zo wordt de batterij constant langzaam bijgeladen, waardoor deze niet leeg raakt en stuk gaat.

Optie 2
U haalt de batterij uit het apparaat en sluit deze aan op een daarvoor geschikte oplader. Let hierbij goed op of hoeveel voltage uw batterij is. De oplader die u kiest moet passen bij het voltage van de batterij.

Schrikdraad opspannen - Hoe en waarom

Gespannen afrastering essentieel

Een goed gespannen afrastering is van essentieel belang voor een goed functionerende afrastering. Direct na plaatsing of juist nadat de afrastering een tijdje in gebruik is genomen, kunnen geleiders door gaan hangen.

Doorhangende geleiders komen vooral voor doordat het draad door warmte of kou uitzet, de dieren er tegenaan leunen of doordat de palen bewegen. Het doorhangen van uw geleiders is, vroeg of laat, helaas niet te voorkomen.

Regelmatig controleren

Door regelmatige controles uit te voeren en goed en tijdig onderhoud te plegen is het doorhangen van geleiders wel beheersbaar te houden.
Het doorhangen van de geleiders is een vervelende situatie, want juist hierdoor is uw afrastering minder veilig voor uw dieren. Ze kunnen er verstrikt in raken. Bovendien is het niet goed voor de kwaliteit van uw afrastering.

_pTQ4M1w.jpeg

Langer plezier van een gespannen afrastering

Het doorhangen van geleiders zorgt ervoor dat de deze gaan bewegen door de wind. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat er slijtage optreedt. Hierdoor neemt de geleiding van uw stroomdraad af en zult u de geleiders eerder moeten vervangen. Een goed gespannen afrastering is goedkoper, omdat deze dan minder snel door slijtage aan vervanging toe is.Als uw geleider doorhangt, dat de breek- of trekkracht van uw geleider niet meer conform de specificaties van Gallagher is? Hiermee wordt de kans op verwondingen van uw dieren vergroot. Een opgespannen afrastering is altijd veiliger!

Stel je vraag via WhatsApp